ארתרוסקופיה של הירך

ניתוח ארתרסקופי של מפרק הירך נחשב לניתוח פורץ דרך בתחום האורטופדי. בגלל עומקו ותכונותיו האנטומיות של מפרק הירך הוא נחשב לא נגיש לביצוע ניתוחים בגישה ארתרוסקופית עד לפני מספר שנים, זאת בניגוד למפרקי הברך והמרפק. לאור ההתפתחות הטכנולוגית הגישה הארתרוסקופית במפרק הירך יצרה אפשרויות טיפול חדשות למטופלים הסובלים מכאבים בירך, פציעות ואף כטיפול בארטריטיס בשלבים ראשוניים. הטיפולים הללו מאפשרים למטופלים רבים לחזור לשגרת העבודה שלהם במהרה וכן לדחות ולעיתים גם למנוע את הצורך בניתוח להחלפת מפרק הירך.

אודות הניתוח:

ארתרוסקופיה של הירך הוא ניתוח בשיטת זעיר-פולשני ומבוצע באופן אמבולטורי, המטופל משוחרר לביתו עוד באותו היום ולעיתים בבוקר שלמחרת.

הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית או כללית ובמסגרתו המנתח יבצע מספר חתכים זעירים באזור מפרק הירך. דרך אחד החתכים יוחדר ארתרוסקופ, סיב אופטי המכיל מצלמה ופנס. המצלמה שעל גבי הארתרוסקופ משדרת תמונה למסך הנמצא בחדר הניתוח ודרכו המנתח רואה את מבנה המפרק ומבצע את הניתוח. דרך חתכים נוספים יוחדרו כלי ניתוח זעירים נוספים . במהלך הניתוח, הרופא יוכל לאבחן ולמצוא את המבנה המפרקי אשר גורם לפתולוגיה הספציפית של המטופל ולטפל במבנים התוך מפרקיים והן במבנים שמסביבו. במסגרת הניתוח, הרופא יכול לשייף חלקי סחוס ולתקנם, לשייף בליטות בעצם ולהוריד רקמה דלקתית פגועה. 

בסיום הניתוח המטופל יועבר להתאוששות למשך מספר שעות וישוחרר לביתו עוד באותו היום, ולעיתים בבוקר שלמחרת.

למי מיועד הניתוח?

הרופא יכול להמליץ על ניתוח ארתרוסקופי של מפרק הירך במצבים בהם המטופל סובל מכאב במפרק הירך שאינו מוקל באמצעות טיפול שמרני, בלתי כירורגי – פיזיותרפיה וטיפול בנוגדי דלקת. 

ארתרוסקופיה של הירך יכולה להוות טיפול בעבור מצבים רבים כגון: פגיעה בלברום של המפרק, ברקמות הסחוס והרקמות הרכות של אזור מפרק הירך.
בין המצבים הבולטים הניתנים לטיפול באמצעות ניתוח זה הם:

קרע בלברום – ניתן לטפל בקרע בלברום בכמה אופנים באמצעות ארתרוסקופיה של הירך – תיקון, הטריה ושחזור. במהלך הניתוח ניתן להעריך את חומרת הפגיעה ולבחור בדרך המתאימה ביותר על מנת להביא לתוצאה הטובה ביותר ולהקלת כאב בצורה משמעותית.

תסמונת תפס של הירך – (Femuroacetabular impingement (FAI – מדובר בתסמונת הגורמת להפרעה בתנועתיות המפרק ולרוב מתוארת על ידי המטופל בהרגשה של "משהו נתפס" במפרק.

מה הסכנות? 

ניתוח ארתרוסקופי של מפרק הירך הוא ניתוח יחסית בטוח, אולם קיימים מספר סיבוכים אפשריים. מכיוון שבמהלך הניתוח יש צורך במתיחה של המפרק, יכולים להמתח סיבי עצב סמוכים באזור המפרק, דבר המוביל לתחושת נמלול אשר לרוב חולפת. כמו כן, קיים סיכון מועט להיווצרות של זיהום באזור הניתוח, וכן היווצרות של קרישי דם.

שיקום לאחר הניתוח:

לאחר ההליך הניתוחי המטופל ייעזר בקביים למספר שבועות. הפרוטוקול השיקומי משתנה ע"פ סוג וחומרת הפציעה וכן לפי הפעולות הכירורגיות שבוצעו. לאחר הניתוח יש להתחיל בשיקום פיזיותרפי על מנת להשיג את התוצאות המיטביות מההליך הכירורגי. כמו כן, רצוי להקפיד לקום ולהתהלך במהלך היום לפי רמת הכאב. במרבית המקרים, החזרה לשגרה קצרה יחסית, כבר לאחר כשבועיים ניתן לחזור ללכת ללא קביים. חזרה לפעילות ספורטיבית תתאפשר לאחר כשלושה חודשים עד חצי שנה.

רוב המטופלים חוזרים לפעילות מלאה ללא מגבלות לאחר ניתוח ארתרוסקופיה של הירך. אולם, בחלק מהמטופלים יש צורך בביצוע התאמות באורח החיים על מנת להגן ולשמור על המפרק. לדוגמא, מעבר מפעילות ספורטיבית העלולה לגרום לשחיקה מוגברת של המפרק כמו ריצה, לפעילות ספורטיבית כגון שחייה או רכיבה על אופניים.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​